Egyesült Királyság – 10 millió lakás napelemekkel 2020-ra

Az Imperial College szerint Nagy-Britanniában, több mint a 40%-a kell, legyen a villamos energia a napenergiából az évtized végére.

10 millió lakást kell felszerelni az Egyesült Királyságban fotovoltaikus napelem panelekkel 2020-ig.

Tíz millió otthont kell az Egyesült Királyságban napelemekkel installálni az elkövetkező hat évben, az országnak teljesíteni kell a megújuló energia előírásokat. Ezek a számok hasonlóak a németországihoz, amelynek eredményeképpen jelentős lökést adott a napenergia az elmúlt évtizedben.

A több napelem telepítés a költségeket drasztikusan lenyomja. 2030-ra, a költségeknek a napenergiából hasonlónak kell lennie, mint a szénnek és a gáznak, mondta Ajay Gambhir, az Imperial College London vezetője. Közel fél millió otthon az Egyesült Királyságban már túl van a napelem telepítésen, ezt igazolják a legfrissebb adatok.

solar_panelsJelenleg, a költségek a napenergiából Németországban mintegy 10 Euro cent kilowattóránként, míg körülbelül 6-8 Euro cent kilowattóránként a “barna” szén. A jelenlegi tendencia, hogy csökkenteni kell a 6-8 Euro centre kilowattóránként a napenergia felhasználást 2030-ra, míg a költségek a fosszilis tüzelőanyagok ára várhatóan ugyanaz marad.

De ezek a törekvések csak akkor teljesülnek az Egyesült Királyságban, ha a kormány Európában élen jár a napelem telepítésben, nem csak a házakon, hanem a nagy középületeken, irodákon, így létre jöhetnek a „napgazdaságok”.

Németországban sikerült beépíteni a megújuló energiát – a nap és a szélenergiát, ez részben köszönhető a kormány döntésének 2011-ben. A Fukushima-i nukleáris baleset nagyban hozzájárult, hogy Németország – egy országos energia-átalakítást vigyen véghez-, hogy eltávolítsa magát a nukleáris energiától és nagyobb forrásokat fektessen a megújuló energiaforrásokba. Ez az Egyesült Királysággal szemben is komoly kihívás, mondták a kutatók. Az ország jelenlegi széntüzelésű erőműveit és az öreg atomreaktorokat ki kell vonni a forgalomból az évtized végére, a megújuló energia felhasználás eddig lassan haladt.

A kormány kezdett visszaevezni az elkötelezettségéből, a háztartásokat kevésbé támogatták a napelemek tekintetében 2011-ben.

A miniszterelnök, David Cameron, állítólag az elmúlt évben, kiállt a zöld energia mellett és a támogatásokat szorgalmazta a megújuló energiaforrások ügyében.

A napenergia lehetne egy hatalmas bővülés az Egyesült Királyságban, a Grantham Institute kutatása szerint, de ehhez az is szükséges, hogy kedvező politika helyzet legyen mely, ösztönözi a napelem telepítéseket, hogy több millió napelem panel legyen a háztetőkön szerte Nagy-Britanniában. A modern fotovoltaikus panelek energianyerése is kedvezőtlen zavaros időjárási körülmények között, ugyanakkor jobban teljesítenek, ha süt a nap.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s