Az ukrajnai válság megmutatja, Európa nem fordíthat hátat a megújuló energiáknak

A megújuló energiaforrások mint pl. a napelemek csökkenthetik az EU függéségét az importált fosszilis tüzelőanyagokkal szemben. Gyakran előfordul konfliktus az érintett országban lásd: Ukrajna.

Szélturbinák Spanyolországban – nap és szárazföldi szélenergia, ezek közel azonos költséggel járnak (megawatt óra), mint az új erőművek villamosenergia-termelése a hagyományos forrásokból, mondta Guy Hands.

Ha szükség van egy emlékeztetőre, hogy a politika és az energia elválaszthatatlanul kapcsolódik egymáshoz, az ukrán helyzet mindenképp felhívta rá a figyelmünket. Az ár és a gáz kínálat egyre inkább egy nagy orosz fegyver, szomszédja ellen, és tágabb értelemben az európai támogatók ellen is.

napelem_Oroszországból származik az európai földgáznak közel egyharmada, több mint a fele, amely átfolyik az ukrán vezetékeken. Ha a Gazprom leállította a szállításokat Ukrajnába, az elmúlt télen ebből voltak viták, ez kihatással volt Görögországra, Ausztriára és Olaszországra. A gyárak és az iskolák kénytelenek voltak leállni, az említett országokban jelentkezett a probléma a legsúlyosabban.

Világos, amint a feszültségek emelkednek Ukrajnában, az ilyen zavar Európában újra előfordulhat. Putyin elnök tesz egy kis látszatot, hogy ezúttal ismét egy véletlen és sajnálatos dolog történt. A következmény az ár vita Oroszország és Ukrajna között. Mindez nem okozna ekkora problémát, ha napelem rendszereket is bevetnének az energiatermelésbe.

Az időzítés a válság és a múlt tavalyi meleg tél azt eredményezte, hogy nem tároltak sok gázt, ami azt jelenti, hogy nem lesz komoly probléma, kivéve, ha rosszabbodik, vagy elhúzódik a válság vagy a tél. De az orosz elnök is tesz nekünk egy szívességet, ha jön egy fenyegetés jön az újraértékelés, hogy meglegyen az energiabiztonság Európában.

Túl hosszú ideig ez a vita uralta az üzletet, akik abban hisznek, hogy csak egy energia van a piacon, pedig vannak napelemek is – és minden erőfeszítést meg kell tenni az árak csökkentéséért.

Ez nonszensz. Az energia nem csak egy árucikk, hanem az éltető eleme a gazdaságnak. Nem felelős a kormány lépése a piacon. Az ellátás biztonsága fontos, valamint a megfizethetőség is kritikus, valamint a környezeti hatások és a társadalmi elfogadottság.

Az Egyesült Királyság szerencsés helyzetben van, szemben Európa nagy részével. Adott pillanatban nem hivatkozhat, hogy a gáz nem jön Oroszországból. De ahogy az északi-tengeri termelései csökkennek, az energia import növekedni fog erősen, cseppfolyósított földgázt a Közel-Keletről is lehet szerezni, azonban ez a régió még a volt Szovjetuniónál is aggasztóbb terület – rekord mennyiségű feszültséggel és konfliktusokkal.

Az eset még soha nem volt ennyire meggyőző, hogy az Egyesült Királyságban és Európában diverzifikálnia kell az energiaellátását. Csökkenti a támaszkodást a változékony területekre és az árakat is figyelembe venni. A legfrissebb jelentés a klímaváltozásról azt is hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkentése és – jobban kihasználni a megújuló energiaforrásokat pl. napelemekkel.

Európának három fő kihívása van, hogy meghatározza a jövőbeli energiapolitikáját: annak biztosítása, megfizethető ellátás, az éghajlatváltozás megfékezése és a növekvő energia-függetlenség. A megújuló energia a napelemek segíthetnek, hogy Európa megfeleljen mind a három célnak.

?????????????????????Az ár, a kiforrott megújuló technológiák, mint például a nap-és a szárazföldi szélenergia eléri a közel azonos költséget megawatt óránként, mint az új erőművek a villamosenergia-termelése a hagyományos forrásokból. És mivel az üzemanyag maga ingyenes, és nagy költségekkel járnak, a megújuló erőművek előzetes beruházást igényelnek, ami után alacsony és nagyrészt fix folyamatos karbantartás van és a törvényjavaslat biztosítja a hosszú távú, kiszámítható költségű energiaellátást.

Az éghajlatváltozás miatt, Európa már bizonyította az elkötelezettségét a kötelező kibocsátási célérték betartásához. Eléréséhez azonban ezeket nem lehet megtenni anélkül, hogy jelentősen növelné a megújuló beruházásokat, mint pl. a napelem telepítéseket.

A biztonság növelése, a megújuló energiaforrások aránya az európai hatalmi rendelkezések mind csökkentik a függőséget a fosszilis tüzelőanyagok kereslete iránt. Ez is segít és javítja a kereskedelmi deficitet az európai országokban, ugyanakkor szembe kell néznie a pénzügyi kihívásokkal is.

A szél és a nap nem állnak rendelkezésre 100%-ban, régiónként eltérő a megújuló energiaforrások hozzáférhetősége, ezért szükség van hagyományos erőművekre is. A napelem nem lehet teljes körű megoldás minden régióban. A földgáz rendelkezésre áll a tárolókban, el vannak raktározva, tudják garantálni a folyamatos ellátást. A gáz ily módon csökkenteni a függőséget az importált üzemanyagból kevesebb kell, miközben a széndioxid-kibocsátás csökken.

Európában van egy nagyipar – sikeres vállalkozások a megújuló energia szektorban, melyek vállalják a kihívást, hogy működtessék a lakások és vállalkozások számára a tiszta és fenntartható energiaforrást.

Az Egyesült Királyságban a konzervatívok már adtak egy erős tippet, hogy az új szárazföldi szélenergia fejlesztés lehet a központi eleme a választási kiáltványnak, mivel ez a legolcsóbb megújuló technológia az országban ma. A napelem a második helyen áll.

A szélenergia megkapja a több mint 50%-os állami támogatást, mint a palagáz, annak ellenére, hogy Fracking várhatóan nem lesz képes eleget tenni jelentős energiaigényének az Egyesült Királyságban, ebben az évtizedben.

Ki fog derülni, hogy mi volt a jó értékelés az Egyesült Királyságban és Európában. Oroszországnak természetesen szüksége van a bevételekre az európai gáz-értékesítésből, ugyan úgy, mint Európának szüksége van a gázra. Így jelentős orosz gázszállítás csökkenés a közeli és a középtávú jövőben nem valószínű. De így jelentkezett egy figyelmeztetés egy ébresztő, hogy ostobaság lenne figyelmen kívül hagyni a megújuló energiát.

Hálásnak kell lennünk, hogy intézkedett Putyin elnök arra vonatkozóan, hogy az energiabiztonság létre jöjjön. De rajtunk múlik, hogy biztosítsuk, és megértsék, a hosszú távú veszélyt el kell hárítani. A megújuló energia és a napelem ellen nem számít, hogy milyen hangosan tiltakoznak, szükség van rá!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s