Kínai napelem import korlátozása

Az Európai Unió országaiban elfogadtak egy paktumot mely a kínai napelem import megfékezésére jött létre, véget vetve az EU legnagyobb kereskedelmi vitájának a maga nemében. Az EU kormányai jóváhagyták a megállapodást mely meglepte Kínát júliusban. A törvény meghatározza a minimális árat és mennyiségi korlátot vezet be az Európába importált kínai napelemekkel szemben 2015 végéig. A résztvevő kínai gyártóknak meg kell kímélni az EU tarifákat. A paktum hivatott ellensúlyozni az állítólagos alacsony költségeket, a gyakorlat, az úgynevezett dömping, és állami kínai támogatások. Az ítélet arra törekszik, hogy egyensúlyt teremtsen az európai gyártók mint pl. Solarworld AG (SWV) és a kínai ellenzék között.

01Az EU kormányai és az európai importőrök számára a megújuló energia a napelem fontos technológia. A két éves időtartamra az intézkedések kevesebb, mint a fele az öt éves időszakra az EU-t dömpingellenes és szubvenció-ellenes védelmet biztosít. Az európai napelem gyártók kárt szenvedtek a kínai exportőrök dömpingje miatt. Valamint a kereskedelmet torzító állami támogatások sem tettek jót az üzletnek. A kereskedelem védelmében figyelembe kell venni a költségeket és egyéb gazdasági szereplőket, ezért írta alá 28 nemzeti állam Brüsszelben a kínai dömping megakadályozását.

A döntés és vizsgálat több mint egy éve kezdődött, és akkor lép életbe miután megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában, azaz december 6. Európában található a globális napelem piac háromnegyede, több mint két tucat gyártó igyekezett védelmet találni a hitelezők ellen 2010 óta, és sok gyártó áthelyezte termelését az alacsonyabb költségű Ázsiába. Az EU korlátozza a kínai versenyt, ez a politikai napirend Európa fővárosaiban és Pekingben. Az európai importőrök és a kínai gyártók figyelmeztetnek az áremelkedésre.

A dömping és a támogatás hátrányos helyzetbe hozza az európai gyártókat. 2011-ben a szállítmányok értéke 21 milliárd euró volt. A kínai cégek, mint a Yingli Green Energy Holding Co, a Suntech Power Holdings Co. és a Trina Solar (TSL) ellenőrzése 80 százaléka az EU napelem-panel piacon, a kínai kormány azzal fenyegetőzött, hogy megtorlás előírásával büntetné saját importját Európából a poliszilícium irányába – ez egy felhasznált anyag a napelemekhez.

02Ez egy további jel a politikai érzékenységre az európai dömping és támogatási esetekben. A kétéves kereskedelmi védelem alapja egy előzetes megegyezés. Tárgyalással július 27-én az EU kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht és Kína megegyezett. Ez a megállapodás meghatározta a legkisebb árat 56 eurocent/watt az éves behozatal Kínából, összesen mintegy 7 gigawatt. Ezért a feltételért mentesülnek a kínai vállalatok a vámok alól, ha hajlandóak részt venni a paktumban.

A paktum területe több mint 90 kínai exportőrt érint mintegy 60 százalékát az EU napelem-panel piacon. A résztvevő termelők közé tartozik a Yingli, Suntech, Trina, Jiangsu Aide Napenergia Technology Co., Delsolar (Wujiang) Ltd., ERA Solar Co., Jiangsu Green Power PV Zrt. és konca Solar Cell Co. Miután az előzetes megállapodás által elért De Gucht négy hónapja a minimális árat tartja valamint a mennyiségi korlátozást “számos további exportőr” Kínában kérte, az EU megállapodást. A résztvevő kínai exportőrök mentesülnek a dömpingellenes és szubvenció-ellenes vámoktól.

A társaság a kétéves végleges dömpingellenes illetéket 27,3 százalékról 64,9 százalékra, míg a szubvencióellenes arányt 3,5 százalékról 11,5 százalékra emelete.Az ideiglenes dömpingellenes vámnak a kezdeti átalány díja 11,8 százalék között mozgott június 6. és augusztus 6 között, később 37,3 százalékról 67,9 százalékra emelkedett. Nem ideiglenes szubvencióellenes illetéket vezettek be. A júliusi megállapodás feldühítette az EU napelem-panel gyártókat, amely szerette volna a minimum importárat magasabbra emelni, és a volumen korlátot is visszafogni. EU ProSun, ami mintegy 40 európai napenergia-panel gyártó érdekeit képviseli, beleértve a Solarworld-öt Németországban, kijelentette, hogy abban az időben az ideiglenes korlátozás elfogadhatatlan volt, és azóta pert indított.

03A csoport üdvözölte a végleges dömpingellenes és szubvenció-ellenes vámokat, miközben azt mondja, hogy “rendkívül kritikus” a minimális ár megállapodás. Ezek az uniós napenergia tarifák az első reménysugár az európai vállalatok számára, hogy újra a piacra nagy értékű termékeket gyártsanak,” Mondta Milan Nitzschke elnök, az EU ProSun.nak, egy e-mail nyilatkozatban. “Arra számítunk, hogy az Európai Bíróság végül állapítsa meg a minimum-árrendszer semmis.

Ezután az EU tarifák vonatkoznak majd minden Kínából származó napelem behozatalra.” EU ProSun benyújtotta a panaszokat Kína ellen. A dömping-és szubvencióellenes vizsgálatok a De Gucht részlege, az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve. “A kínai vállalatok értékesítései a napelemek tekintetében Európában jóval a normális piaci árak alatt vannak. Az állami támogatás jelentős kárt okoz az EU napelem gyártóknak,” Ezt a Bizottság mondta egy e-mail nyilatkozatban.”A végleges intézkedések elrendelését kell látni, békés megoldás kell Kínával.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s