Hortenzia napelem

Tokió (AFP) – A napelem, amely hasonlít a hortenzia virágra egy új lehetőséget kínál a zöld energia területén Japánban, ahol egy tudós keresi a megoldást, hogy a megújuló energia jól nézzen ki. Egy olyan országban, ahol a szökőár váltott ki nukleáris katasztrófát Fukushimában három évvel ezelőtt, a hortenzia ihletésű napelem egy kis alternatívát jelent. Egyéb iránt itt van a világ legnagyobb tengeri szélerőmű farmja a keleti partvidéken.

hortenzia_napelemDe Hiroshi Segawa, professzor a University of Tokyo Kutatóközpontból azt reméli, hogy a festék-érzékenyített napelem, mely hálósított, szépséget fejez ki és egy legmodernebb technológia, mely ragyogóbb lesz az átlagoshoz képest. Segawa a Annabelle, névadója egy fehér hortenzia, egyfajta virágos ólomüveg-szerű napelemek alkotják, rácsos épített fa doboz mintájára mint a hagyományos japán ajtók. Ez a 20 centiméteres széles napelem lehet egy szép dísz a télikertben, akkor is tárol elég energiát, hogy kétszer feltöltse az okostelefonunkat.

A virág levelek villamos energiát állítanak elő, a virág tárolja az energiát.

Ahogy a napelem feltöltődik, a szirmai egyre inkább kékek lesznek. De ahogy leadja a teljesítményt, fehér lesz, mint a valós életben. Az embereknek nem nagyon jó a véleményük az energiával kapcsolatban, főleg a nukleáris energiával, nyilatkozta Segawa az AFP-nek. A termikus villamosenergia-termelés pl. forró piszkos szénnel jár, míg napelemek viszonylag sok helyet foglalnak. Míg a szélenergia-termelés problémái a madár repülések és a zaj, de nem károsítja a környezetet. Segawa nem várja, hogy elbukik a domináns szilícium alapú napelemek, ő reméli, a gyorsan növekvő ágazat számára van hely egyfajta “élvezetes energiára”, amely hozzáteszi, a színt, az egyébként szürke iparághoz.

napelemMivel a fukushimai nukleáris katasztrófa 2011-ben megtörtént, Japánban már nagyon nyomják, hogy növeljék az alternatív energiákat. Az ország napenergia-termelése gyorsan növekszik, de még mindig csak kis részét képezi a teljes energiatermelésnek. Japánban a megújuló forrásokból termelt energia részesedése elmarad más fejlett gazdaságoktól, kivéve a vízenergiát. Japánban 4,7 % a megújuló energia, Nagy-Britanniában 10,4 %, Németországban 20,1 %, közölte a Nemzetközi Energia Ügynökség. Annak ellenére, hogy Tokió erőfeszítéseket tesz a napenergia szektor növelésére, pedig nem áll rendelkezésre sok folyamatos napfény, – ez bizony hátráltatja a szélesebb körű alkalmazását.

Ugyan akkor Segawa azt mondja, gyenge napfényviszonyok közt is termelnek a napelemek.

Ez számtalan kialakítási lehetőséget hordoz magában, Segawa már kísérletezett a napelemekkel, amely úgy néz ki, mint a francia elnök: Francois Hollande vagy az egyik japán popsztár Hatsune Miku. Azt mondta, hogy a napelemek lehetnek animált karakterek, portrék, valódi emberek és sok más dolog.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s