Új módszer, hogy olcsóbb legyen a napenergia

Új úttörő kutatási utat nyithat a napenergia, olcsóbbá válhat a háztartási villamos energia.

A globális PV- napelem piacon tapasztalt gyors növekedés az elmúlt években a megújuló energiával kapcsolatos célok és a CO2 kibocsátás szabályozására irányulnak a fejlesztések. A szakértői csapat, a University of Exeter megvizsgálta az új technikákat előállító fotovoltaikus (PV) energiát -, hogy milyen módon alakítják át a fényt -, hogy lehet költséghatékonyabb és hatékony.

V3SolarsAzonban a jelenlegi, széles körben használt kereskedelmi módszerek, amivel generálják a napenergiát, mint például a szilícium vagy vékony film alapú technológiák, még mindig drágák, a vákuum-alapú technika miatt. A technológiai fejlesztések és az új anyagok vezethetnek a napenergia termelés árcsökkenéséhez.

Most, az Exeter kutatócsoport megállapította, hogy van egy ilyen anyag, az ásványi neve: perovszkit = olcsóbb napenergia termelés. A csapat vizsgálatokat végzett a perovszkit ásványi anyaggal, Brazíliában, az USA-ban, Spanyolországban, Kínában, az Egyesült Királyságban és Szaúd-Arábiában és megerősítették, hogy a perovszkit hatékonyságát egy sor légköri viszony is befolyásolja, nem csak a közvetlen napsugárzás.

A kutatást a csapat a Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Intézet (ESI) alapján a University of Exeter Penryn Campus Cornwallban publikálta. Professor Tapas Mallick, aki részt vett a kutatásban azt mondta: “Ez a kutatás megteremti a lehetőséget, hogy jelentős előrelépést tegyünk az olcsóbb napenergia megvalósulásáért.”

Az eredmények megmutatják, hogy a perovszkit valós üzemi körülmények között hogyan viselkedik, jobban megértjük, és úgy tűnik, ezek kedveznek az ipari termelési folyamatoknak. Nagyszabású napenergia gazdaságok vannak szerte Nagy-Britanniában, kulcsfontosságú lesz, hogy megértsük, hogy a perovszkit technológiát, hogyan integráljuk.

Dr Senthilarasu Sundaram, szintén az ESI-től hozzátette:

A kutatás megkérdőjelezi a perovszkit anyagok azon képességét, hogy a sokoldalú éghajlati viszonyok között megállja-e a helyét. A kapott eredmények nagyon fontosak, hogy miként tehetjük jobbá a napelemeket a perovszkit segítségével.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s