Európa, energiabiztonság, megújuló energia

Az Európai Bizottság most közzétette az energiabiztonsági javaslatát, mely azonnali lépéseket kezdeményez a jelenlegi válság megoldására, de leginkább összpontosít egyéb végrehajtandó intézkedések ügyében.

A javasolt intézkedések között szerepel a tüzelőanyag-váltás, megújuló fűtési technológiák bevezetése.

napelem-europaEgy sajtóközleményben, 2014 májusában az ESTIF, AEBIOM, EGEC ipari szövetségek, üdvözölték a napenergianapelem, biomassza és geotermikus szektort, elsőbbséget adott a megújuló fűtés népszerűsítésért.

A stratégia szerint az Európai Unió (EU) 53% import energiát fogyaszt.
Az energiaimport-függőség, a kőolaj esetében közel 90%, a földgáz esetében 60%, a szilárd tüzelőanyag 42%, valamint a nukleáris üzemanyag 40%.
A stratégia kiemeli azokat a területeket, ahol döntéseket kell hozni, illetve konkrét intézkedéseket, rövid, közép- és hosszú távon. Az energiabiztonsági aggodalmak alapján 8 fő pillért határoztak meg:

1.    Azonnali intézkedések, melynek célja az EU azon képessége, hogy felszámolja a fűtési zavarokat télen
2.   Meg kell erősíteni a sürgősségi/szolidaritási mechanizmusokat, beleértve a koordinációs kockázatbecslést, készenléti terveket, és stratégiai infrastruktúra védelmet
3.    Mérsékelt energiahiány
4.    Építeni kell egy jól működő és teljes mértékben integrált belső piacot
5.    Energiatermelés fokozása az EU-ban
6.    Tovább kell fejleszteni az energia technológiákat
7.    Változatossá kell tenni a külső eszközöket és a kapcsolódó infrastruktúrát
8.    Jobb összehangolásra van szükség: a nemzeti energiapolitika egyezzen a külső energiapolitikával

Az EU Bizottság azt tervezi, hogy növeli a megújuló energiák használatát az Európai Unióban, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok behozatalát.
A papírforma szerint a megújuló forrásokból származó energia nagysága becslések szerint 14 % 2012-ben. 2020-ban 20% a cél, 2030-ban 27% az elérendő eredmény.
A jelenlegi sürgősségi megoldás elsősorban a fűtési válság kezelése. Az EU nagyfokú energiaimport csökkentése, amely többnyire a fűtési célra használt lakossági, szolgáltatói és ipari szektorban – megújuló energiára való átállást jelentene.

Ez egy nagyon pozitív jel, hogy a stratégia kiemeli, hogy növelni kell az energia termelését az Európai Unióban, nevezetesen a belső erőforrásokat, mint megújuló energia (pl. napelem), mondta Pedro Dias, az Európai Solar Thermal Industry Federation főtitkára.

Hozzátette: “Különösen üdvözöljük az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a tagállamok gyorsítsák fel a tüzelőanyag-váltást a fűtési ágazatban a megújuló fűtési technológiákra, mint az egyik legfontosabb végrehajtandó intézkedések egyikét.”

Emlékeznünk kell, hogy a társadalmi kihívások túlmutatnak az energiabiztonságon.

Ezek közé tartozik a megfizethető hő és biztosítása, a fenntartható jövőért.

Philippe Dumas az Európai Geotermikus Energia Tanács főtitkára, azt mondta, az EU-ban az ipar elérheti a 25%-os részesedést a megújuló energiából, a fűtési és hűtési ágazatban 2020-ra. Amivel évente 21 milliárd eurót spórolhatnak meg évente, ha a földgáz árakkal számolunk.

Az Ipari szövetségek állásfoglalása: ESTIF, AEBIOM és EGEC

–    a jelenlegi ellátás biztonságát megalapozni, gondolva itt elsősorban a fűtési ágazatra, az orosz földgázfüggőség redukálása. A földgázt főleg 41%-ban az épületek fűtűsére használják, 31%-ban az ipari folyamatokhoz kell, és kisebb mértékben 25%-ban az erőművek használják
–    a megújuló energiára alapozott fűtés és hűtés kell, hogy legyen az alappillér, kis és nagyméretű geotermikus erőművek, biomassza, termikus és napenergianapelem technológiák, emellett ez az energia hatékonyság enyhíti a fosszilis tüzelőanyagok függőségét, a lakosság, a szolgáltató és az ipari szektorban
–    megmenti az EU-t évente 21 milliárd fölgáz importtól, a célok elérése 21% megújuló energia 2020-ra, az EU, ha csökkenti földgáz importját az egyenértékű 28,7 millió tonna széndioxiddal, mellyel nem terheli a Földet,
–    stabil és hosszú távú keretfeltételekre van szükség, hogy az ipar tudja szállítani az energiát, megfelelően aktiválni kell a jelenlegi és jövőbeli finanszírozásokat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s