Több, mint 7000 háztetőre telepítettek napelemeket tavaly Magyarországon

A G7 gazdasági portál nemrégiben közölt becslései szerint több, mint 7000 háztartási méretű kiserőművet (hmke) helyeztek üzembe Magyarországon. Ez harmadával több az egy évvel ezelőttinél, de még az eddigi rekordnak számító 2016-os adatot is 10 százalékkal megugorja. A trendeket jól mutatja, hogy nyolc éve még csak 165 ilyen hmke volt az egész országban, 2017 végére azonban ez a szám 27.000 fölé nőtt.

„A tavalyi új beszerelésekre pontos számot azért nem lehet mondani, mert az illetékes hatóság egyelőre nem tette közzé az egész évre vonatkozó jelentését. Ám lapunk megkereste a hálózati cégeket, amelyek közül a pontos adatot ugyan nem mindegyik árulta el, a korábbi hivatalos számokból  kiindulva arra jutottunk, hogy 7000 és 7100 között lehetett a 2017-ben felszerelt hmke-k száma” – fogalmazza meg a G7 gazdasági portál.

Névtelen-1

A piac dinamikus fejlődését 2014-ben és 2015-ben a uniós támogatások is elősegítették. 2016-ban pedig ismét megindult a növekedés a lakossági piacon. Ennek fő oka többek között, hogy a környezettudatos felhasználók mellett ugyanis megjelent egy másik fogyasztói kör is: a megtakarítással rendelkező, nyugdíj előtt állóké. A célcsoport nagy része úgy gondolja, hogy a korábbi évek során félretett megtakarításaikat egy kiserőműbe fektetik, ezzel kiváltva nyugdíjas éveikre a rezsi javarészét.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s